Legerkiosk

De voorlichtingsbrochure S/H/L uit 1989

Gidsen om de Nederlandse militair wegwijs te maken op de legerplaatsen Seedorf, Hohne en Langemannshof moesten natuurlijk regelmatig worden herzien; een editie uit bijvoorbeeld de jaren ’60 had immers maar een beperkte houdbaarheid. Dit in full-color uitgevoerde boekje dateert van maart 1989 en is uitgegeven door de Dienst Voorlichting en Communicatie van het Ministerie van Defensie. Voor de volledige inhoud even naar beneden scrollen…

‘Naar Duitsland’

Waarom Duitsland?

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd het al snel duidelijk dat Europa in tweeën was verdeeld: de democratische, door de geallieerden bevrijde staten in het westen, en de communistische, door de Sovjet-Unie bevrijde gebieden in het oosten.

Om zich te beveiligen tegen een mogelijke aanval uit het oosten, sloten twaalf westerse staten in 1949 een bondgenootschap, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Tegenwoordig telt de NAVO zestien leden. Het belangrijkste doel van de NAVO, is de gezamenlijke verdediging. Een mogelijke vijand weet zodoende dat er een sterke legermacht tegenover hem staat. Daarom zal hij niet aanvallen en blijft de vrede gehandhaafd. Top op heden is dat nog gelukt. Immers, we kennen al meer dan veertig jaar geen oorlog meer in Europa.

Een aantal bondgenoten kreeg ieder een deel van het te verdedigen gebied (langs de grens tussen Oost- en West-Duitsland) toegewezen. Nederland verdedigt een deel van de Noordduitse laagvlakte, grofweg tussen Hamburg en Hannover. Om snel te kunnen reageren en tijd te winnen voor de mobilisatie en verplaatsing van het Nederlandse Legerkorps (1Lk), zijn een aantal eenheden zo dicht mogelijk bij de grens gelegerd. Daarom zijn er Nederlandse militairen – naast Belgische, Engelse, Canadese en Amerikaanse – in Duitsland geplaatst.

Plaatsing in Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland (de naam zegt het al) is een verbond van verschillende deelstaten of Länder. West-Duitsland heeft zo’n 61 miljoen inwoners en een oppervlakte van 248.577 km² (Nederland 14 miljoen inwoners en 40.844 km²).
De Nederlandse legerplaatsen Seedorf, Hohne en Langemannshof liggen in de ruim zeven miljoen inwoners tellende deelstaat Niedersachsen. De hoofdstad van deze staat is Hannover. In Niedersachsen liggen verschillende militaire oefenterreinen, waar de NAVO-leden, dus ook Nederland, regelmatig oefenen.

Een nieuwe ervaring

[…] Wat je niet moet vergeten is dat je in Duitsland een nieuwe ervaring te wachten staat. Eén ding is door de jaren heen echter steeds weer gebleken: de Nederlandse dienstplichtigen in de Bondsrepubliek zijn op zichzelf en hun kamergenoten aangewezen. Daardoor ontstaan er vaak hechte kameraadschappelijke banden.

Bekijk het hier…

Klik op dit symbool voor het originele boekje als web-presentatie.
Wacht, terwijl de pagina’s worden geladen…

Klik op dit symbool om de brochure te openen. Dit document is alleen beschikbaar als PDF om online te bekijken of te downloaden voor eigen gebruik.

Uit de collectie van kapitein b.d. Gerard Gaarthuis

naar top↑

retour-hoofdstuk

Advertenties