de Komma en de Punt

Compagnieskrant van het 41 Gnbat Bcie

Onderaan deze pagina ↓ links naar diverse publicaties uit De Komma en De Punt.

Over het ontstaan en het vervolg…

De plannen voor een eigen compagnieskrant dateren van juli 1970. In mijn jeugd was ik altijd al actief op het gebied van ‘boekjes maken’, en na kennis gemaakt te hebben met het weekblad De Griffioen (dat o.a. op de legerplaatsen Seedorf en Hohne werd verspreid) zal ik ongetwijfeld hebben gedacht: “dat kunnen wij ook”. We hadden een contactcommissie, diverse sport- en andere activiteiten en bovendien was de bar (BBC) een waar broeinest van roddels en sterke verhalen. Daar moet je toch handig een krant mee kunnen vullen?

Er waren wel wat hindernissen te overwinnen. Bijvoorbeeld, wie gaat dat betalen, wie helpt er mee aan de inhoud en wat wordt de naam van het nieuwe medium. Deze aanloopproblemen waren snel opgelost. De bar draaide enorme winsten en droeg bij aan de financiën. Een oproep leverde in no-time vijf redaktieleden op en Gerrit Rens verzon een pakkende naam voor het blad: De Komma.

V.l.n.r.: Bert Hendrickx, Jan Roerink, Jan Stam, Frans van Wezel, Theo Hack en Nico Leurs.

De start

Op 14 september 1970 verscheen de eerste uitgave, en werd uitgereikt in de Van Brederode kazerne in Vught, waar de compagnie was gehuisvest tijdens een cursus bruggenbouwen in Hedel. Drie dagen later kwam de tweede editie uit. Het blad was vrij simpel van opzet en bevatte geen illustraties.

Eenmaal terug in Seedorf kwam ik op het idee om van De Komma een muurkrant te maken. Tijdens de verlofperiode was ik thuis in de weer om het blad vorm te geven, compleet met foto’s, illustraties en advertenties. Van alle pagina’s werd een fotokopie gemaakt en het geheel verscheen in de publikatiezuil van ons compagniesgebouw. In november was de derde uitgave een feit, en er zouden er nog vier volgen voor de afzwaaidatum.

Ik was de zelfbenoemde hoofdredakteur, en de rest van het team bestond uit Nico Leurs, Theo Hack, Frans van Wezel, Jan Stam en Jan Roerink, later aangevuld met Klaas Huisman.

268 Vaten bier!

In december publiceerde De Komma een onschuldig artikel over de verkoopstatistieken van de bar, vergeleken met het consumptiegedrag van onze voorgangers van lichting 68/6. Tijdens hun verblijf werden maar liefst 268 vaten bier ‘soldaat’ gemaakt, en in die maand stond onze teller nog op 221. Dat artikel maakte veel los bij de compagnie, want vanaf dat moment werd het een prestigekwestie om een nieuw record te vestigen. We hadden nog een aantal maanden te gaan om de score te verbeteren en een paar dagen voordat deze grens bereikt zou worden, werden er door de bezoekers geen glazen, maar vaten bier besteld zodat het voor iedereen ‘vrij zuipen’ was. Een en ander werd gestimuleerd door een affiche in de bar, waarop met grote letters stond aangegeven wat de actuele stand was.

Die zaterdag waarop het 268e vat bier werd aangesloten was legendarisch. Vanuit heel de kazerne kwamen bezoekers aanlopen, want in de BBC was het bier immers gratis! Dit was niet zonder gevolgen. Er werd zelfs overlast gemeld vanuit de eetzaal waar de bakjes met hagelslag als projectielen door de lucht vlogen, want een groot deel van de kazernebevolking was bezopen of op z’n minst aangeschoten. Enkele dagen later moest het affiche in de bar op last van de compagniescommandant worden verwijderd. Op 3 februari 1971, ruim een maand voor het afzwaaien, registreerde het barpersoneel een omzet van 278 vaten, wat overeenkomt met ruim 63.000 glazen… Lees meer Barpraat

De Punt

Onze diensttijd werd afgesloten met een speciale editie van De Komma, met de toepasselijke naam De Punt. Géén muurkrant, maar een boekje dat voorzien was van foto’s, diverse reportages en een aantal publicaties uit de eerste jaargang. Het werd aan iedereen persoonlijk uitgereikt, als blijvende herinnering aan hun tijd in Seedorf.
Vanuit Tilburg heb ik voor onze opvolgers (lichtingen 70/6 en 71/6) nog 9 uitgaven van De Komma verzorgd, nu in gestencilde uitvoering, maar uiteindelijk is het blad toch ter ziele gegaan…

Het ‘Komma Kontakt’

Omstreeks februari 1973 heb ik personen waarvan ik nog over adresgegevens beschikte benaderd om het kontakt in stand te houden, o.a. door aan te kondigen dat e.e.a. wel eens zou kunnen leiden tot een reünie. Daarop kwamen 58 reakties binnen, en dat werd bezegeld met een nieuwe Komma, die in november van dat jaar werd uitgebracht. En er kwam er nóg eentje, op 23 maart 1974. Daarna werd er definitief een punt achter de Komma gezet.

De reünie van 2009 gaf aanleiding om dat oude spul weer eens uit de kast te trekken en er zullen regelmatig artikelen uit de Komma/Punt-historie aan deze website worden toegevoegd, zodat je nog eens met plezier terug kunt denken aan die tijd, ruim veertig jaar geleden…

Bert Hendrickx


Uit de archieven

Hier een selectie uit enkele Komma- en Punt publicaties:

Advertenties