De filmzaal

Advertentie-S40-verhuizing2

Seedorf- en legerfilms

Seedorf 1970

In de nadagen van mijn diensttijd heb ik met een simpele 8 mm.-camera wat fragmenten vastgelegd van een aantal speciale gebeurtenissen. In letterlijke zin is het een ‘schokkend’ document geworden omdat een en ander zonder statief is gefilmd. De beelden geven een leuke impressie van onze tijd in Seedorf. Boven deel 1, gefilmd op de legerplaats tijdens de laatste dagen van december 1970 met speciale aandacht voor de oud- en nieuwviering. Een geschreven verslag hiervan kun je hier lezen.

Seedorf 1971

Onder deel 2, beelden uit januari en februari 1971 met o.a. Nieuwjaarsochtend in de sneeuw, borrelen naar aanleiding van een rode koord onderscheiding, de Harz-vakantie met bijbehorende excursies, nakaarten over de diensttijd en tot slot wat beelden van een kaderborrel die elke vrijdagmiddag plaatsvond in de bar. Klaas Huisman schreef een reisverslag van de Harz-vakantie, dat je hier kunt vinden.

Dienstplichtig in de Bondsrepubliek (DPL in BRD)

Introductievideo uit 1988 van de Koninklijke Landmacht over werk en ontspanning van dienstplichtig militairen op de legerplaatsen Seedorf, Hohne en Langemannshof.

Tschüs Seedorf

Ruim 43 jaar Nederlandse aanwezigheid in Seedorf is vastgelegd in een film, getiteld Tschüs Seedorf. Bijna drie kwartier beeld, muziek en gesprekken geven deze voor veel Nederlandse defensiemedewerkers en hun gezinnen bijzondere plaats weer. Van de grensovergang in 1963 tot aan de laatste ceremonie in mei 2006.

Voorlichtingsfilm ‘Veilig voorwaarts’

Instructiefilm uit 1968 over rijveiligheid in het verkeer voor de militaire chauffeur. Aan de hand van verkeerssituaties worden voorbeelden gegeven. Achtereenvolgens is er aandacht voor: voorzichtig manoeuvreren, uitkijken, spiegels gebruiken voorkomt ongelukken, niet laten afleiden, bermen mijden, uitkijken bij rechtsaf slaan en houd afstand in colonneverband.

De Koninklijke Landmacht in 1966

Vooral voor oudgedienden een interessante promotiefilm gemaakt door Polygoon, waarin de Koninklijke Landmacht wordt geportretteerd als een moderne organisatie. Een feest van herkenning…

Meer videomateriaal op deze site

Op diverse pagina’s zijn (met betrekking tot het onderwerp) verschillende filmpjes te bekijken. Onder andere:

De ondergang van de B. Compagnie (instructiefilm)
Improvisatie en berging te velde (instructiefilm)
De Koude Oorlog: ‘dreiging’ uit het oosten (via NPO Andere Tijden)

Ron Houben in de projectiekamer van filmzaal Seedorf (1983).

naar top↑

retour-menu

Advertenties